Πληθυσμιακά-τοπικά δεδομένα

Η Ικαρία είναι ένα ελληνικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και αποτελεί την ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος στη νοτιοανατολική ακτή της νήσου, ενώ δεύτερος αναπτυσσόμενος λιμένας είναι ο Εύδηλος στη βόρεια ακτή. Το όνομά του, το πήρε από τον γιο του Δαιδάλου, Ίκαρο, ο οποίος ξεβράστηκε στις ακτές αυτού του νησιού.

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και με 102 μίλια (160 χιλιόμετρα) ακτογραμμή. Η τοπογραφία της παρουσιάζει αντιθέσεις, καθώς εμφανίζει καταπράσινες πλαγιές και γυμνούς απότομους βράχους. Το νησί είναι ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του. Διασχίζεται από την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος), του οποίου η υψηλότερη κορυφή είναι 1.041 μέτρα. Η πλειονότητα των χωριών χαρακτηρίζονται ορεινά, κάτι που οφείλεται στην ανάγκη προστασίας των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές στο Μεσαίωνα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας και οι περιφερειακές του μονάδες εξυπηρετούν τις ανάγκες των 8.423 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας και των 1.450 κατοίκων του Δήμου Φούρνων και χιλιάδων επισκεπτών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ασθενείς υπερήλικες από όλο το κόσμο που έρχονται στην Ικαρία για λουτροθεραπεία. Η Ικαρία παρουσίασε μάλιστα αξιοσημείωτη αύξηση πληθυσμού σε σχέση με την απογραφή του 2001 παρά τις αντίθετες τάσεις στη χώρα και την υπόλοιπη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Για αναλυτικά στοιχεία αποτύπωσης δημογραφικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας, βάσει αποτελεσμάτων Απογραφής Πληθυσμού 2011, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), πατήστε Πληθυσμιακά-Τοπικά Δεδομένα.